Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Diferența dintre anxietate și depresie - rolul psihologului

Este normal să ai unele zile bune și altele mai puțin bune. Toată lumea se simte neliniștit din când în când - este un răspuns normal la situații stresante. Dar senzațiile severe sau continue de depresie și anxietate pot fi un semn al unei tulburări emoționale.

Durerea, pierderea unui loc de muncă, divorțul, boala și alți factori de stres pot duce la sentimente de tristețe, îngrijorare, frustrare și singurătate. Acestea sunt reacții normale la situații dificile de viață.

Unii oameni experimentează aceste sentimente zilnic, fără un stres cunoscut. Acest lucru poate interfera cu capacitatea de a desfășura activități de zi cu zi, cum ar fi a ajunge la timp la munca, îngrijirea propriu-zisă sau îngrijirea copiilor. În acest caz, oamenii ar putea suferi de depresie, anxietate sau o combinație a celor două.

Tulburările de anxietate și depresie nu sunt aceleași, deși există elemente similare.

 

                   DEPRESIE                                                            ANXIETATE                                                         

 anxietate, depresie, psiholog

 

O persoană a cărei problemă principala este depresia, mai degrabă decât anxietatea, în general, nu arată aceeaşi teamă şi incertitudine pe care o au oamenii ce au anxietate. Persoanele ce au depresie nu sunt atât de preocupate cu privire la ceea ce li s-ar putea întâmpla în viitor. Ei cred că ştiu deja ce se va întâmplă şi cred că va fi rău.

Simptomele cheie ale depresiei includ:

  • tristeţea şi sentimentul că nu mai există speranţă
  • lipsa de interes şi plăcere în activităţi care au fost distractive şi interesante
  • dureri fizice şi dureri fără cauză fizică
  • lipsa energiei
  • dificultăţi ce apar în concentrare, amintirea şi / sau luarea deciziilor
  • modificări ale apetitului şi greutăţii
  • modificări ale programului de somn
  • gânduri ce au legătură cu moartea şi sinuciderea

Multi oameni par nefericiti si angoasati in majoritatea situatiilor in care se afla, insa putini isi pun problema daca starea lor este sanatoasa. Doar un psiholog sau un medic, cu experienta in evaluarea starilor emotionale, isi poate da seama daca o persoana are nevoie de suport si tratament pentru a putea functiona in parametri normali.

Simptomele se îmbunătățesc de obicei prin psihoterapie si medicamente din gama celor numite antidepresive. Modificările stilului de viață, cum ar fi îmbunătățirea obiceiurilor de somn, îmbunătăţirea relaţiilor, utilizarea tehnicilor de reducere a stresului sau practicarea sportului, pot ajuta.

Rolul psihologului în aria problemelor emoţionale (de exemplu, anxietate şi depresie, dar nu numai) este acela de a realiza o  relatie de colaborare cu clientul pentru a-l înţelege, de a-l ancora în realitate şi de a-i prezenta alternative la anumite situaţii pe care le vede dintr-o perspectiva  limitativa.

De asemenea, este normal  ai anumite aşteptări când vii pentru prima oară la un psiholog. Te aştepţi ca acesta  te ajute  treci peste anumite situaţii, iar, un psihoterapeut bun îţi oferă suport emoţionalte ascultă fără a te face  te simţi stânjenit  sau judecat şi îţi oferă o perspectivă specializată asupra dificultăţii tale.