Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Teama de a renunta la frica

Teama de a renunta la frica apare atunci cand incepi sa te debarasezi de diverse frici la care ai decis sa renunti pentru ca ai observat ca iti fac mai mult rau decat bine. 

Frica poate fi un combustibil eficient pentru a actiona in scopul adaptarii la cerintele vietii in societate, insa la un moment dat  totul devine prea dificil si foarte frustrant. Exista tot felul de frici: frica de saracie, frica de a fi abandonat, frica de a nu corespunde unor cerinte, frica de a nu mai fi iubit, frica de a fi exclus, frica de a muri,  frica de a face o impresie negativa, frica de refuz, frica de a face un rau cuiva in mod indirect sau inconstient etc. Ele pot sa ajunga sa-ti guverneaze viata formand atitudinea din spatele modului in care interactionezi cu lumea. 

Poate la un moment dat ai reusit sa scapi de fricile suparatoare printr-o expunere constanta la situatii de care iti era frica sau pur si simplu ai decis sa nu le mai lasi sa-ti influenteze comportamentul. Treptat ai ajuns sa simti din ce in ce mai putin teama si constati ca starea ta afectiva s-a imbunatatit semnificativ. 

Te bucuri de noua ta stare pentru putin timp, pentru ca la un moment dat iti dai seama ca viata ta incepe sa se schimbe si in alte  privinte pe care nu le-ai anticipat. Mai ales in cele care implica angajamente. Constati ca te implici din ce in ce mai putin in activitatile care "trebuiesc facute": sarcini profesionale, proiecte solicitante si dificile, economisirea banilor, sustinerea unui stil de viata ponderat si sanatos etc. In acest mod constientizezi cat de importante sunt fricile tale si cum iti dirijau viata. Asa apare teama de a nu-ti mai fi frica. Iti dai seama ca pur si simplu nu stii cum sa functionezi altfel. Fara frica viata ta pare sa devina un haos si pare a inregistra un declin. Ai nevoie sa pui ceva in loc si nu stii ce. 

Daca ti-ai propus sa scapi de frica si ai reusit sa observi cand apare si cum te influenteaza, in locul ei trebuie sa pui iubire de sine si apreciere de sine. Doar asa vei gasi o cale prin care vei fi fericit.

Este un proces indelungat care necesita efort si consecventa. E important sa-ti observi mintea de cate ori se lasa condusa de frica si sa te intrebi daca urmandu-i indemnul esti de partea ta, daca nu este o cale alternativa, a iubirii, pe care sa o urmezi si care sa nu-ti fure bucuria de a trai. 

Uneori viata ta se schimba semnificativ sub anumite aspecte, alteori mai putin, insa cu siguranta vei fi mai fericit.

Atitudinea in viata conteaza! 

Citeste si:
Nu va invatati copiii sa fie competitivi!
Psihologul - o resursa pentru o viata mai buna

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.