Unde ne gasesti
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Fa o programare
Online (+4) 0773 711 746
Programari Telefon
10:00 - 18:00

Atelier de dezvoltare personala: Scenariul de viata


Scenariul de viata este un plan de viata bazat pe decizii luate in copilarie, pana la 8 ani, sub influenta relatiei cu parintii, mesajelor parentale, a evenimentelor de viata si a mediului in care am crescut Aceste plan de viata este construit sub forma scenariului unei piese de teatru, cu o parte de inceput, una de mijloc si una de incheiere.

Cand copilul este mic, el scrie povestea vietii lui, despre cum este viata, cum este el, cum sunt oamenii, cine este el in lume, care este rolulul lui in familie, ce se intampla in viata de adult si despre cum si cand va muri. Fiecare „scena”este planificata pentru a conduce spre cea finala. Scena finala este rezultatul scenariului. Si, de-a lungul vietii de adult, alegem, inconstient, situatii de viata, persoane, luam decizii care ne vor duce mai aproape de rezultatul scenariului nostru de viata.


In acest atelier vom explora mesajele parentale numite “drivere” si modul in care ne traim scenariul.

Mesajele de tip “drivere” sunt mesaje conducatoare care se transmit de catre parinti copiilor si sunt de 5 tipuri: Fii perfect!, Fii puternic!, Incerca din greu!, Grabeste-te!, Fa pe plac! Copilul este cel care decide ce face cu aceste mesaje si cum le va aplica in viata de adult. Sunt mesaje conditionate care se traduc prin “eu sunt ok daca voi face lucrurile cat mai bine” (fii perfect!); “eu sunt ok daca nu arat celorlalti ce simt” (fii puternic!), “eu sunt ok daca muncesc din greu sa obtin ce-mi doresc” (incearca din greu!), “eu sunt ok daca fac totul repede” (grabeste-te!), “eu sunt ok daca ii fac pe altii sa se simta bine” (fa pe plac!).

Deciziile luate de copil sub influenta driverelor formeaza contrascenariul.

Modul in care ne traim scenariul de viata este dat de cele 6 procese de scenariu:

Pana (“pana cand nu voi avea o cariera, nu voi putea intemeia o familie”)

Dupa (“astazi ma simt bine, dar cu siguranta va trebui sa platesc pentru asta”)

Niciodata (“niciodata nu pot sa pastrez o relatie”)

Intotdeauna (“intotdeauna mi se intampla asta - partenerul ma insala, sefii sunt misogini, nu sunt apreciat”)

Aproape (“am obtinut ce mi-am dorit, insa nu ma bucur prea mult de rezultat si caut alt obiectiv. Il ating si pe acesta si, in scurt timp, caut un alt obiectiv de atins, etc”)

Cu final deschis (“am ajuns unde mi-am dort atat de mult, insa acum nu stiu ce sa fac cu mine”)


Ce castigi daca participi la acest atelier:

  1. vei intelege care sunt mesajele predominante de tip “driver” pe care le manifesti in viata de adult

  2. vei intelege ce tip de proces de scenariu ai

  3. vei intelege ce te blocheaza in a avea succes in ce-ti propui (personal sau profesional)

Modalitatea de lucru se bazeaza, predominant, pe exercitii si va include si concepte teoretice care sa sustina procesul individual şi de grup.

Cui se adresează atelierul: studentilor la Psihologie, Sociologie, Asistenta Sociala, celor care vor sa capete mai multa intelegere asupra propriei lor vieti, tuturor celor interesati de dezvoltare personala, indiferent de varsta si domenii de activitate.

Se acorda diploma de participare. Studentii la Psihologie care vor sa devină consilieri psihologici sau psihoterapeuţi vor primi 4 ore de dezvoltare personala (necesare pentru atestarea la Colegiul Psihologilor).

Va avea loc sambata, 16 aprilie, intre orele 10.30 -14.30, la sediul centrului din Bucuresti, zona Tineretului, Str. Gheorghe Sincai, nr 13, bl 5, ap. 11, et 2.

Investitia ta este de 70 lei.

Numarul de locuri este limitat la 16.

2 locuri sunt gratuite pentru studenţi.

Rezervarea locului se face prin plata sumei in avans.

Facilitator:

Roxana Draghici, psihoterapeut in analiza tranzactionala - cod personal 13290, Master NLP, formator acreditat A.N.C, membra a Colegiulului Psihologilor din Romania, membra a Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala, membra a Asociatiei Europeane de Analiza Tranzactionala.

Daca esti interesat de alte evenimente vezi si Atelierul din 16 aprilie: Scenariul de viata.

Detaliile cu privire la modul de inscriere si plata le veti primi pe mail, dupa completarea formularului de mai jos.

Articol scris de Roxana Draghici

Participa la eveniment