Unde ne gasesti
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Fa o programare
Online (+4) 0773 711 746
Programari Telefon
10:00 - 18:00

Ateliere de dezvoltare personala - Scenariul de viata


Scenariul de viata 
4 ateliere concepute pentru a identifica tiparele trecutului si a rescrie viitorul
 
 

Cu totii ne-am creat o poveste de viata despre cine suntem noi, cine nu suntem, ce putem si ce nu, rolul nostru in viata, ce ne motiveaza sa traim, cum sa ne crestem copiii, ce este important pentru noi, ce fel de prieteni avem, ce fel relatii ne plac, ce oameni ne atrag.
 
De ce sa participi?
In analiza tranzactionala, prin scenariu de viata se intelege planul de viata pe care copilul il construieste inconstient sub influenta parintilor sau a celor care l-au crescut, a mediului in care a trait si a experientelor de viata prin care a trecut, incepand cu mediul intrauterin pana la varsta de 8 ani.  Este format din "deciziile" (convingeri despre el însusi, oameni, viata) pe care copilul le ia inconstient despre cum va fi viata lui de adult: una implinita, una plina de esecuri, va avea propria lui familie sau va trai mai mult singur, va putea sa-si exprime emotiile fata de ceilalti sau nu, va trai simtind iubire sau frica, va trai intr-o lume in care se va simti in siguranta sau intr-o lume urata si amenintatoare, etc.
Cine suntem noi ca adulti si ce fel de viata avem isi are radacinile in copilarie. Revizuind scenariul nostru de viata, putem redecide si transforma deciziile pe care le-am luat atunci in convingeri si tipare pozitive, putem atrage in viata noastra oamenii pe care ni-i dorim, serviciul si seful potriviti, ne putem indeplini visurile.
 
Cum ne descoperim propriul scenariu de viata

Putem intelege din ce este format scenariul nostru de viata prin explorarea: mesajelor parentale (drivere si injunctii), ajocurilor psihologice pe care le experimentam frecvent, a sentimentelor substitut (se mai numesc „racket”), a pozitiei de viata (Eu sunt ok, Eu nu sunt ok, Tu esti ok, Tu nu esti ok) a povestii/basmului preferat din copilarie, originii alegerii numelui de botez, a evenimentelor care ni s-au intamplat in copilarie, a relatiei cu parintii, a proceselor/tiparelor de scenariu (pana, dupa, niciodata, intotdeauna, aproape, cu final deschis).
 
In cadrul acestui ateliervom invata care este sistemul scenariulului de viata, din ce este format si vom explora credintele scenariale.
 
Ce castigi daca participi la aceste ateliere:

    1.      vei dobandi o intelegere mai profunda asupra „scenariului de viata”

    2.      vei intelege care sunt mesajele parentale pe care le-ai primit in copilarie, ce jocuri psihologice joci

    3.      vei avea ocazia sa explorezi o parte din credintele tale scenariale

 
Modalitatea de lucru se bazeaza, predominant, pe exercitii si va include si concepte teoretice care sa sustina procesul individual şi de grup.
 
Cui se adresează atelierele: studentilor la Psihologie, Sociologie, Asistenta Sociala, celor care vor sa capete mai multa intelegere asupra propriei lor vieti, tuturor celor interesati de dezvoltare personala, indiferent de varsta si domenii de activitate.
 
Se acorda diploma de participare. Studentii la Psihologie care vor sa devină consilieri psihologici sau psihoterapeuţi vor primi 4 ore de dezvoltare personala (necesare pentru atestarea la Colegiul Psihologilor).
 
ATELIER 1 
Sistemul scenariului, 11 iunie
In primul atelier vom explora continutul scenariului si vom parcurge o serie de intrebari pentru explorarea copilariei, a relatiei cu parintii si a evenimentelor prin care am trecut in primii ani de viata.
 
ATELIER 2 
Mesaje parentale „drivere” si tipare de scenariu, 18 iunie
Mesajele de tip “drivere” sunt mesaje conducatoare care se transmit de catre parinti copiilor si sunt de 5 tipuri: Fii perfect!, Fii puternic!, Incerca din greu!, Grabeste-te!, Fa pe plac! Copilul este cel care decide ce face cu aceste mesaje si cum le va aplica in viata de adult. Sunt mesaje conditionate care se traduc prin “eu sunt ok daca voi face lucrurile cat mai bine” (fii perfect!); “eu sunt ok daca nu arat celorlalti ce simt” (fii puternic!), “eu sunt ok daca muncesc din greu sa obtin ce-mi doresc” (incearca din greu!), “eu sunt ok daca fac totul repede” (grabeste-te!), “eu sunt ok daca ii fac pe altii sa se simta bine” (fa pe plac!).
Modul in care ne traim scenariul de viata este dat de cele 6 tipare (procese) de scenariu:
Pana (“pana cand nu voi avea o cariera, nu voi putea intemeia o familie”)
Dupa (“astazi ma simt bine, dar cu siguranta va trebui sa platesc pentru asta”)
Niciodata (“niciodata nu pot sa pastrez o relatie”)
Intotdeauna (“intotdeauna mi se intampla asta - partenerul ma insala, sefii sunt misogini, nu sunt apreciat”)
Aproape (“am obtinut ce mi-am dorit, insa nu ma bucur prea mult de rezultat si caut alt obiectiv. Il ating si pe acesta si, in scurt timp, caut un alt obiectiv de atins, etc”)
Cu final deschis (“am ajuns unde mi-am dort atat de mult, insa acum nu stiu ce sa fac cu mine”)
 
ATELIER 3
Mesaje parentale „injunctiuni”, 25 iunie

Injunctiunile suntmesaje care incep cu „nu” (de ex: nu fi important, nu gandi, nu creste, nu exista, nu fi tu, etc) si care se transmit in cea mai mare parte inconstient de catre parinti copiilor. Aceste mesaje se vor manifesta in viata de adult sub forma gandurilor pe care le avem, fricilor, blocajelor si comportamentelor. Antidotul injunctiunilor sunt permisiunile. Prin acestea si prin relatiile cu ceilalti putem schimba gandurile negative despre noi.
 
ATELIER 4 
Jocuri psihologice, 2 iulie
Un joc psihologic este un set de interactiuni la sfarsitul caruia cei care participa la joc traiesc un sentiment neplacut si isi reconfirma credintele scenariale. Prin jocuri psihologice ne justificam si ne reintarim propriul scenariu. Vom invata de ce oamenii joaca jocuri psihologice, cum sa analizam un joc psihologic, tipare de jocuri si cum putem iesi din si evita jocurile.


Cele 4 ateliere au fost concepute pentru a putea fi parcurse independent unul de celalalt, insa pentru cei care doresc sa aprofundeze cunoasterea de sine prin aceasta perspectiva, exista posibilitatea de a se inscrie si de a participa la tot programul cu tema scenariul de viata.
 
Atelierele vor avea loc intre orele 10.30 si 14.30, la sediul Centrului Psihologie Cuantica din Bucuresti, Str. Gheorghe Sincai, nr 13, bl 5, ap. 11, et 2 (metrou Timpuri Noi).
 
Investitia ta este de 100 lei/pers/atelier.
Numarul de locuri este limitat.
Rezervarea locului se face prin plata sumei in avans.
 
Facilitator:
Roxana Draghici, psihoterapeut in analiza tranzactionala - cod personal 13290, Master NLP, formator acreditat A.N.C, membra a Colegiulului Psihologilor din Romania, membra a Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala, membra a Asociatiei Europeane de Analiza Tranzactionala.
 

Detaliile cu privire la modul de inscriere si plata le veti primi pe mail, dupa completarea formularului de mai jos.

 

Participa la eveniment