Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Afla daca relatia ta de cuplu se indreapta catre separare sau divort

Cu totii stim ca intr-o relatie de cuplu alterneaza momentele fericite cu cele de frustrare. Dar de unde stim daca suntem intr-un tipar de relatie disfunctional, care va ajunge sa dezvolte momente de criza greu de gestionat si de rezolvat?

O relatie de cuplu disfunctionala, este o relatie in care unul sau ambii parteneri acumuleaza constant insatisfactie sau pierderi in plan personal. Multe din aceste relatii se sfarsesc dramatic, prin separare sau divort. Unul sau ambii parteneri ies raniti si neincrezatori din astfel de relatii.

Uneori nevoile unui partener sunt exagerate, si celalalt, printr-o atitudine normala si echilibrata, nu reuseste sa-i indeplineasca asteptarile. In ale cazuri, nevoile obisnuite, de baza, nu sunt satisfacute de un partener.

De regula persoanele cu atitudini si comportamente exagerate, nepotrivite, care sunt determinate de un model mental si atitudinal care s-a format intr-un mediu disfunctional in familia de origine, vor dezvolta interactiuni care alimenteaza drama in relatia de cuplu.

Relatiile disfunctionale sunt cele in care modul de viata in doi:

- nu asigura o baza de siguranta materiala,

- nu permite sprijin reciproc,

- nu permite dezvoltarea carierei ambilor parteneri,

- nu asigura impartirea in mod echitabil a responsabilitatilor,

- este bazat pe minciuna,

- faciliteaza un dezechilibru determinat de dependenta unuia de catre celalat in plan material sau emotional, care deschide poarta abuzului si acumularea frustrarilor,

- implica un tipar in care unul sau ambii parteneri se straduiesc prea mult sa ii faca pe plac celuilalt,

- permite competitia intre parteneri,

- este puternic influentat de familia de origine, cand unul sau ambii parteneri nu s-au diferentiat suficient de parinti.

cuplu.jpg

Este important sa ne dam seama din timp daca relatia noastra este disfunctionala, inainte sa apara criza. Uneori este prea tarziu sa salvezi o astfel de relatie, intrucat s-a deteriorat foarte mult increderea si speranta ca poti fi fericit daca continui.

Daca esti dispus sa privesti cu sinceritate la relatia ta, poti gasi solutii sa remediezi ceea ce duce la pierdere si sentimente de frustrare, inainte de a fi prea tarziu. Daca nu reusesti singur, un psiholog specializat in psihoterapie de cuplu iti poate fi de mare ajutor

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.