Unde ne gasesti
Sediu Piata Romana
Strada George Enescu 23, Etaj 2, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Analiza tranzactionala o teorie a personalitatii

Analiza Tranzactionala este o teorie a personalitatii si o forma de psihoterapie sistemica ce are ca scop cresterea si dezvoltarea personala.

                                   Atentie se filmeaza.png                                  

Analiza Tranzacțională, vorbește de script sau scenariu de viata ca un ” plan inconștient” pe care îl creăm încă din copilărie și se bazează pe anumite decizii pe care copilul le ia încă din copilărie. Planul inconștient este de fapt povestea pe care o creăm despre cine suntem noi, cine sunt cei din jurul nostru, cum este lumea asta mare. Bineînțeles că aceste decizii sunt luate pe baza emoțiilor, nu au logica unui adult și sunt cea mai bună strategie de supraviețuire într-o lume care poate fi resimțită ca neprimitoare. Deciziile luate sunt influențate de mesajele implicite și explicite pe care copilul le primește de la îngrijitori dar și de loialitățile inconștiente pe care copilul le stabilește în relațiile cu ceilalți chiar și cu persoane care poate nu mai sunt( bunci, strabunici). În felul acesta ne putem uita și transgenerațional ce tipare se repetă. 

Imaginează-ti o piesa de teatru. Cand te nasti esti plasat pe o scena in mijlocul actului 3. Piesa de teatru se joaca de ceva timp. Unde este scenariul? Nu exista-este teatru improvizat. Ce rol trebuie sa joci? Orice rol doresti. Insa depinde de ce roluri au jucat deja ceilalti, de cum sunt adultii, ce rol crezi ca iti va aduce cel mai mult succes, ce evenimente au avut loc.

Vei alege o cale sa iti gasesti locul in familie. Nu e atat de important ce se intampla ci care a fost perceptia ta la momentul la care se intampla evenimentele.

 Prin diverse tehnici Analiza Tranzacțională ne ajută să desfacem această narațiune și să o aducem în plan conștient astfel încât să nu ne mai conducă din umbră și să putem lua decizii conștiente.

O modalitate de a face asta este de a identifica acele părți din interior sau Stări ale Eului care uneori intră în conflict sau creează un impas la nivel intrapsihic.

Atunci cand  te porți în modul în care o făceau părinții sau principalele figuri de atașament(părinți, bunici, mătușa) ești în starea Eului de Părinte. Când te porți  și simți ca atunci când erai copil înseamnă că ai trecut în starea Eului de Copil. Când te simți confortabil în pielea ta, acționând asumat în aici și acum, fără ca experiențele din trecut să  acționeaze asupra ta, vorbim de starea Eului de Adult.

Prin cele câteva întrebări  te invit să identifici propria stare a Eului de Părinte: Cine a avut grija de tine în cea mai mare parte a timpului?(uneori figurile de atașament nu sunt părinții ci bunicii) Cum i-ai descrie? Ce așteptări aveau de la tine? Cum se purtau? Erau fericiți, triști, furioși mai tot timpul? Erau stricți? Îți plăcea de ei? Ce mesaje ai primit de la ei despre viață, despre cum ar trebui să fii în lume? Cum te blochează astăzi aceste mesaje?

De asemenea, te invit să te gândești cum erai ca și copil? Erai tăcut, retras sau neascultător? Ce iți plăcea săfaci? Ce pasiuni aveai? Îți plăcea la școală? Erai mai degrabă înclinat către artă sau matematică? Îți plăcea săai în jur compania celorlalți copii? Ce rol ai jucat în cadrul familiei?( copilul cuminte, copilul împăciuitor, copilul matur care a înțeles problemele adulților?)

Aceste părți sunt puse în act mereu și mereu în viața de adult, într-un mod automat, inconștient uneori blocând potențialul nostru. De aceea te invit sa privești în interior. Cum spunea Jung: ”cine privește în interior se trezește”

Camelia Mladin, Psihoterapeut Analiza Tranzactionala

https://www.psihologiecuantica.ro/echipa/camelia-mladin 

Pentru mai multe detalii despre Analiza Tranzactionala va invitam sa o urmariti pe colega noastra Camelia Mladin specialist acreditat in acest tip de terapie, acesand link-ul de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=05hHPbhtYvE