Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Cum îți afectează nevoia de control relațiile și 10 semne că și tu exerciți această nevoie asupra partenerului

     Pe când poate părea sănătos să fii în controlul propriei vieți, atunci când nevoia acută de control este orientată către partener și/sau îți acaparează majoritatea timpului, relațiile romantice pot deveni greu de gestionat. Deși lupta de putere este o etapă normală în traseul fiecărei relații, unele cupluri rămân blocate în această dinamică ani de zile și nu reușesc să evolueze emoțional, profesional sau spiritual.

     Atunci când lupta de putere se întreține mult timp într-o relație, ambii parteneri joacă un rol diferit, dar la fel de important în a o menține: de obicei unul are rolul pasiv, refuzând orice cerere din partea partenerului și altul are rolul activ, încearcând prin eforturi majore să miște relația în următoarea etapă. În acest articol ne vom concentra pe cel care încearcă activ să controleze relația.

                                 Untitled design-5.png

CARE SUNT CONSECINȚELE UNEI RELAȚII GHIDATE DE NEVOIA DE CONTROL

     Consecințele unei relații în care nevoia de control este exercitată permanent de către unul sau ambii parteneri pot fi multiple și de multe ori pot duce la ruperea relației.

     Dintre acestea, menționăm: lipsa de încredere, nevoile neîmplinite, depresie, anxietate, lipsa afecțiunii și a apetitului sexual, lipsa libertății, și apariția dezgustului care precede de obicei incheierea relației.

                                   Untitled design-6.png

DE UNDE VINE NEVOIA DE CONTROL?

     Nevoia de control este profund legată de teama de incertudine și are la bază anumite gânduri care mențin anxietatea fată de relații. Aceste gânduri ascund mesaje existențiale transmise de către familia de origine care pot suna așa:

„Nu merit.”

„Nu sunt destul de bun sau bună.”

„Și tu mă vei părăsi.”

     Rolul suprem al nevoii de control și al acestor mesaje existențiale este evitarea unui viitor imaginat care de obicei aduce cu sine extrem de multă suferință.

10 SEMNE CĂ EXERCITĂM NEVOIA DE CONTROL ASUPRA PARTENERULUI

     Înainte să trecem prin cele 10 semne, amintim că nevoia de control se extinde pe un spectrum, iar unii dintre noi ne putem situa pe marginea inferioară, pe când alții pe marginea superioară a acestuia. Așadar, mai multe sau mai puține afirmații vi se vor părea cunoscute, în funcție de istoricul emoțional al fiecăruia. Pentru a fi mai effcienți, încercați să vă puneți următoarele întrebări atunci când treceți prin aceste afirmații:

 1. a) Se întâmplă acest lucru în relația mea?
 2. b) Dacă da, cum îmi afectează conexiunea, intimitatea și comunicarea cu partenerul?
 3. c) Dacă partenerul meu este cel care face aceste lucruri, cum îl ajut eu să se mențină în postura de a mă controla/verifica?

Atenție! Aceste semne nu se aplică în relațiile abuzive emoțional sau fizic. În relații de acest tip dinamica este mult mai complexă.

Iată 10 semne care ne indică nevoia de controla relațiile romantice:

 1. Atunci când partenerul nu este lângă mine, încerc să-mi imaginez ce face, unde este și ce conversații are cu ceilalți.
 2. Încerc să îi influențez alegerile și acțiunile partenerului, fiind convins sau convinsă că eu știu eu mai bine care rezultat va fi benefic pentru relația noastră.
 3. Deseori mă aflu în postura de a mă plânge partenerului în legătură cu relația noastră.
 4. Atunci când partenerul face ceva pentru relație sau casă, încep să-l corectez sau verific.
 5. Am un sentiment acut că nevoile mele vor fi îndeplinite doar dacă mă ocup eu de toate.
 6. Încerc să previn pe cât posibil că ceva rău se va întâmpla în relația noastră.
 7. Amân planuri sau ambiții personale ca să stau cu partenerul.
 8. Îmi spun deseori că atunci când partenerul va face ceea ce îmi doresc, voi fi în sfârșit fericit sau fericită.
 9. Doresc să-mi schimb partenerul.
 10. Încerc să prezic ce va face partenerul (mai ales în momente importante ale relației: aniversări, zile de naștere etc.) și apoi îl pândesc să văd dacă îmi confirmă prezicerea.

     Dacă ai bifat una sau mai multe dintre aceste afirmații, atunci este posibil ca nevoia de control să te afecteze și pe tine, blocându-ți astfel evoluția relațiilor.

CE PUTEM FACE CU ACEASTĂ NEVOIE DE CONTROL?

     Sunt mai multe modalități de a face față nevoii de control. Iată câteva recomandări.

 1. Concentrează-te pe tine însuți

     Atunci când simți că îți petreci prea mult timp gândindu-te la partener sau la relație, încearcă să te întorci către tine și nevoile tale. De ce anume ai nevoie în acest moment? Ce poți face ca să te simți mai bine? Poți alege să te duci la o plimbare, să suni un prieten bun sau să te uiți la un serial preferat.

 1. Concentrează-te pe prezent

     Altă modalitate extraordinară de ne liniști sistemul nervos și anxietatea este de a ne întoarce în prezent prin respirație. Asează-te confortabil pe un scaun și ascultă-ți corpul. Ce emoții te năpădesc? În ce zonă a corpului simți aceste emoții? Apoi, încearcă să inspiri și să expiri lent până când simți că te-ai liniștit. Amintește-ți că în acest moment ești în siguranță.

                                  Untitled design-7.png

   3. Apelează la un profesionist

     Desigur, dacă simți că anxietatea și nevoia de a controla relația este mult prea mare, atunci înseamnă că sunt anumite răni mai adânci care te împiedică să te bucuri de relațiile tale. În acest caz, este recomandat să apelezi la un profesionist care te poate ghida și susține pe parcursul vindecării tale.

    Să fie cu folos!

    Iuliana Gheorghe, psihoterapeut de cuplu și familie

https://www.psihologiecuantica.ro/echipa/iuliana-gheorghe