Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Nu cereti copiilor sa pastreze secrete!

Deseori, in familiile conflictuale, copiii ajung sa duca o povara grea atunci cand parintii sau bunicii le cer sa tina secrete fata de unii membri ai familiei. De multe ori, adultii nu realizeaza ce impact emotional au secretele asupra dezvoltarii armonioase a copiilor.  

De regula, copiii dezvolta relatii afective pozitive cu toti membrii familiei si se simt in siguranta atunci cand acestia, la randul lor au relatii bazate pe sinceritate si respect. Uneori insa, adultii sunt implicati in lupte de putere, in care unii sunt dominati si altii domina. In aceste circumstante, copiii sunt atrasi in aceste lupte, cu intentie sau fara intentie din partea adultilor. Insa, odata ce copiii sunt martori la diverse situatii, sau intra in posesia unor informatii ce trebuiesc ascunse de alti membri ai familiei, ei sunt atrasi in lupta. La inceput, copiii nu inteleg implicatiile jocului dramatic ce se desfasoara in propria familie. Dar, cand incep sa realizeze ce se intampla, ei se straduiesc sa ramana neutri, insa nu reusesc asta pentru mult timp. Presati de tensiunea emotionala, de nivelul de intelegere si de legaturile afective cu membrii familiei, incep sa intre in coalitii. Acum e si mai greu pentru ei, pentru ca simt din ce in ce mai multa vinovatie fata de unii membri ai familiei, dar si frica fata de ceilalti.

bunici.jpg

Copiii nu au un nivel prea mare de intelegere a realitatii si nici resurse adecvate de a face fata unor situatii cu incarcatura emotionala negativa, de aceea pot sa dezvolte  mecanisme disfunctionale de aparare,  cum ar fi diverse simptome somatice, devin agresivi sau foarte submisivi, se izoleaza si devin necomunicativi.

Dragi parinti si bunici, cautati sa rezolvati disputele si luptele din familie, pentru a nu impovara copiii cu secrete. Astfel, ii protejati de situatii dificile, care pot sa dapaseasca posibilitatile lor de a face fata.  Data viitoare, cand simtiti nevoia sa cereti copilului sa tina un secret, sa va ganditi daca este absolut necesar sa-l implicati astfel in relatiile personale. Pentru a se simti securizati in propria familie, copiii trebuie sa ramana inocenti,  tinuti departe de disputele adultior.

Gasesti mai multe informatii si chiar poti experimenta mai mult, participand la evenimentele noastre.

 

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.