Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Psihologii au demonstrat ca personalitatea se schimba

Schimbarea personalitatii noastre se produce în mod natural. Dar daca tot poate fi schimbata, de ce să nu o facem conștient in directia in care ne dorim?

Cel mai lung studiu de personalitate din toate timpurile, publicat în revista “Psychology and Aging” și recent evidențiat de Societatea Britanică de Psihologie, sugerează că, pe parcursul unei vieți, la fel cum se schimbă aspectul fizic și celulele sunt în mod constant înlocuite, de asemenea, personalitatea ta se transformă.

Studiul psihologic începe cu date dintr-un sondaj din 1950 al celor 1.208 de copii de 14 ani din Scoția. Profesorii au fost rugați de psihologi să utilizeze șase chestionare pentru a evalua adolescenții pe șase trăsături de personalitate: încrederea în sine, perseverența, stabilitatea stării de spirit, conștiinciozitatea, originalitatea și dorința de a învăța. Împreună, rezultatele acestor chestionare au fost combinate într-o evaluare a unei trăsături, care a fost definită ca "fiabilitate". Sase decenii mai târziu, cercetătorii au urmărit 635 de participanți, iar 174 au fost de acord să repete testarea.

De data aceasta, în vârstă de 77 de ani, participanții s-au clasat pe cele șase trăsături de personalitate și, de asemenea, au nominalizat un prieten sau o rudă apropiată pentru a răspunde la aceleasi intrebari. În general, nu au existat prea multe suprapuneri cu chestionarele luate cu 63 de ani mai devreme. "Corelațiile nu au sugerat o stabilitate semnificativă a niciunuia dintre cele 6 caracteristici sau a factorului lor de bază, fiabilitate, pe parcursul intervalului de 63 de ani", au scris cercetătorii psihologi. "Am presupus că vom găsi dovezi ale stabilității personalității pe o perioadă chiar mai lungă de 63 de ani, dar corelațiile noastre nu au susținut această ipoteză", au adăugat mai târziu.personalitate.jpg

Citeste si: 

Schimbarea incepe in propria minte

Psihologul - o resursa pentru o viata mai buna 

Constatările au fost o surpriză pentru psihologi, deoarece studiile de personalitate anterioare, pe perioade mai scurte de timp, păreau să prezinte o consecvență in trăsaturile de personalitate. Studiile efectuate pe parcursul mai multor decenii, concentrându-se asupra participanților din copilărie până la vârsta mijlocie sau de la vârsta medie până la vârsta înaintată, au prezentat trăsături personale stabile. Dar cel mai recent studiu psihologic , care acoperă cea mai lungă perioadă de timp, sugerează că stabilitatea personalității este întreruptă în timp. "Cu cât este mai mare intervalul dintre două evaluări ale personalității, cu atât mai slabă este relația dintre cele două", scriu cercetătorii.

Dacă modelele de gândire, emoții și comportamente se modifică simtitor de-a lungul deceniilor, poți să fii cu adevărat considerată aceeași persoană la bătrânețe ca și in tinerețe?

Astfel, putem concluziona faptul că schimbarea unor gânduri, emoții și comportamente poate fi realizată mult mai ușor decât credeam. Faptul că personalitatea noastră se schimbă într-un mod natural si gradual, datorită familiei, prietenilor, culturii, societății și a tuturor informațiilor și experiențelor pe care le trăim, este un mare pas spre conștientizarea evoluției și schimbării personale. Așadar, dacă ne schimbăm în mod conștient, putem modela personalitatea după dorințele noastre. Cu siguranta un psiholog ne poate fi de ajutor atunci cand decidem sa facem schimbarile dorite.

 

Puteți accesa studiul aici.