Unde ne gasesti
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Numar telefon
(+4) 0773 711 746
Programari Telefon
10:00 - 18:00

Psihologul - o resursa pentru o viata mai buna

 

Psihologul poate sa fie chiar si pentru tine, cititorule care ai poposit pe site-ul nostru, o resursa pentru o viata mai buna. Psihologul este un om ca si tine in multe privinte, insa are si ceva special.

Psihologul are cunostere si experienta in domeniul numit viata, sub latura perceptiei si trairii  ei subiective. El a cautat sa inteleaga cum functioneaza oamenii in relatie cu ei insisi, dar si cu ceilalti. A observat cum oamenii se deosebesc in felul in care gandesc, simt si actioneaza datorita experientelor diferite de viata, si a invataturilor desprinse din acestea. De exemplu, daca cineva a avut un abuzator in preajma a invatat sa fie umil sau a invatat sa se lupte, sau a invatat sa se fereasca din calea lui. Ulterior, cand anii au trecut, mediul s-a schimbat, el a ramas la fel si a preferat sa-si recreeze un mediu similar, decat sa se schimbe pentru a trai alte tipuri de experiente. Psihologul a observat de atatea ori cum oamenii raman prizonieri ai invataturilor dintr-un timp trecut. Mintea lor a intrat pe pilot automat si nu mai poate sa reevalueze si sa se adapteze eficient la un mediu nou, diferit de cel in care s-a format. Oamenii raman tributari vechilor obiceiuri, credinte si comportamente in nenumarate moduri, chiar daca asta ii face nefericiti in prezent. Altfel spus, Mintea unui adult vrea sa aiba dreptate mai mult decat sa rezolve o situatie dificila de viata. Mintea vrea sa aiba dreptate pentru ca asa se simte in siguranta, o falsa siguranta a superioritatii. Mintea cauta mereu sa foloseasca solutii vechi pentru probleme noi.

Daca inca nu ai inchis pagina spunand ca ai "dreptate", ca nimeni nu se pricepe mai bine ca tine la problemele din viata ta, ai sansa sa afli ca psihologul este cel care poate sa-ti ofere noi perspective prin care sa te privesti pe tine si pe ceilalti. Psihologul este cel care poate sa vada cand Mintea ta mai are nevoie de informatii si experiente  noi pentru a depasi diverse dificultati emotionale, relationale, decizionale, comportamentale.

Asa  cum consulti un medic atunci cand ai o durere fizica, asa poti sa consulti un psiholog cand o durere sufleteasca iti intuneca viata si nu te lasa sa te bucuri si sa fii fericit.

Psihologul este o resursa, la fel cum este o carte, un documentar, un film, un curs, sau orice altceva care iti poate fi de folos la un moment dat, iar oamenii puternici si inteligenti utilizeaza toate resursele pe care le au la dispozitie cand vor sa atinga un obiectiv sau sa urmeze un vis.

Daca esti interesat de dezvoltare personala, participa la evenimentele organizate de centrul nostru, sau programeaza-te la o sedinta individuala.

Cei care au privilegiul de a sti, au datoria de a actiona. (A. Einstein)

psihoteapie.jpg

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.