Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei Locatie noua
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online  (+4) 0773 711 746
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Puterea nelimitata a mintii

Ai incercat vreodata sa pui la indoiala gandurile tale obisnuite...., gandurile despre cine esti tu, despre ceea ce este important pentru tine, despre ceea ce poti sa faci, despre modul in care iti exerciti rolurile in viata de zi cu zi?

Putini dintre noi fac asta pentru ca in viata de adulti am decis deja ca modul in care gandim este corect, ca ne tine functionali, adaptati la viata noastra rutiniera si mai ales ne reprezinta. Pentru a ne depasi si a accesa puterea nelimitata a mintii noastre trebuie mai intai sa credem in ea. Insa, cand devenim adulti mintea se inchide la propriu, prin atasamentul emotional dezvoltat fata de propriul sistem de credinte. Pentru a face o schimbare cu adevarat semnificativa, care sa ne modifice rutinele,  trebuie sa ne ridicam si sa incepem sa ne indoim de adevarul absolut in care credem.

Dar cati au curajul sa o faca?

Majoritatea doresc doar sa aiba dreptate chiar si atunci cand pretul platit pentru dreptate este propria lor fericire. Si nici macar nu este adevarul lor. Sistemul de credinte este puternic influentat de mediul exterior, familia de origine si de mediul educational. Noi doar ne-am insusit aceste prescriptii din diverse motive si acum credem ca ne caracterizeaza pur si simplu. Cu totii avem un set de instructiuni pentru majoritatea situatiilor cu care ne intalnim: asa da, asa nu, evita asta, cauta asta... Astfel apar atitudinile, comportamentele si scopurile in viata.

Tu chiar crezi ca ai propriile scopuri sau le-ai preluat partial pe cele ale bunicului, sau ale strabunicului, sau a altor persoane semnificative in preajma carora ai crescut?

Schimbarea apare cand renunti la cel care crezi ca esti astazi, la imaginea ta, la ceea ce vrei ca ceilalti sa vada. De exemplu te-ai intrebat vreodata cine ai putea sa devii si cum ar arata viata ta daca te opresti sa-i mai multumesti pe ceilalti la fel de mult cum o faci acum?

Cea mai puternica frica care apare la gandul schimbarii este cea de a nu te mai recunoaste pe tine insuti, teama ca vei deveni altul, ca-ti vei pierde identitatea, ca ceilalti nu te vor mai recunoaste si ca nu te vor mai vrea langa ei. Dar si acest gand face parte tot din sistemul de credinte care te limiteaza. In realitate, cand vei deveni altul vei avea langa tine oameni ce rezoneaza cu tine pe noua frecventa. Daca nu-ti pui la indoiala propriile ganduri nu vei reusi sa-ti depasesti limitele. Nu trebuie sa treci printr-o drama ca sa incepi sa faci schimbari, trebuie doar sa-ti provoci mintea din pozitia de observator, sa te intrebi daca gandurile tale obisnuite sunt de partea ta si apoi sa alegi daca trebuie sa mai crezi in ele sau daca e cazul sa le schimbi. Schimbarea durabila incepe tot timpul din interior, din modul in care gandesti.

puterea nelimitata a mintii

 

Cum ar fi daca nu as mai crede ca...........nu merit, nu sunt suficient de bun, nu pot....?

Care ar fi primul lucru pe care l-as face?

Cum ar arata viata mea, relatiile mele, activitatile mele?

Care ar fi un scop potrivit cu acest nou gand?

Raspunsurile vin abia dupa ce iti pui intrebarile potrivite, iar modul in care viata ta se schimba este echivalentul unui salt cuantic.

 

 

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.