Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Reteta personalizata a fericirii

Se intampla sa nu prea stim ceea ce ne face fericiti. In functie de experientele de viata negative traite in copilarie, fiecare si-a construit reteta personalizata a fericirii. De exemplu, daca in copilarie ai gustat din plin emotia asociata saraciei, reteta fericirii este un plan de imbogatire; daca te-ai simtit vulnerabil, slab in fata unor persoane sau situatii, reteta este data de o modalitate de castigare a puterii. Mintea o aplica cu fervoare, sperand ca fericirea sa rasara de undeva la un moment dat, insa chiar si atunci cand pare ca a gasit-o, ii scapa printre degete.

Ce ingrediente crezi ca alcatuiesc reteta fericirii pentru cei care in copilarie au simtit gustul amar al excluderii, bolii, dependentei, insecurizarii sau lipsei de valoare?

Mintea adultului intra pe pilot automat si aplica reteta pentru ca scopul ei suprem este sa te protejeze, sa nu mai ai acele trairi care semnalizeaza pericolul. Uneori devine inversunata in cautarea sa si te supune la multe incercari. Alteori se blocheaza in propriile planuri si devine disperata pentru ca nu mai stie ce sa faca.A consumat multa energie, dar fericirea intarzie sa apara. Mintea nu stie insa ca a gresit directia, ascultand vocea constiintei sociale care ii spune ca fericirea este in afara sa. De aceea, chiar si atunci cand obtii ceea ce cauti: bani, siguranta, independenta..., fericirea inca se lasa asteptata.

Fericirea durabila este o stare care izvoraste din interior. Este o stare a unei minti care nu mai lupta, care inceteaza sa priveasca in trecut pentru a primi instructiuni despre cum este bine sa traiasca in prezent.

 Reteta fericirii ce poarta marca personalitatii tale ce contine? 


default

 

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.