Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Schimbarea autentica si durabila

Dintotdeauna, oamenii din toate colturile lumii simt o gama larga de emotii care ii limiteaza sau ii dezvolta.

Cum putem insa sti pe ce directie ne inscriem fiecare dintre noi?

Raspunsul este dat de frecventa cu care alegem sa ne expunem diferitelor tipuri de emotii. Suntem limitati atunci când continuam sa accesam aceleasi emotii determinate de aceleasi atitudini in fiecare zi. Asta ne arata ca suntem prizonieri intr-un fel de dependenta care ne face sa reciclam permanent experiente trecute, ca si cum viata noastra ar fi un film cu variatiuni pe aceleasi teme: respingere, dependenta, esec, fuga, neasumarea responsabilitatii, tristete etc. Evadarea din inchisoarea vechilor atitudini, emotii si comportamente o poate face doar o minte deschisa si nelimitata, care vede in fiecare noua zi o oportunitate de a descoperi si de a crea lucruri noi.

Dar cum aflam daca avem o minte deschisa?

Viata ta semana mai mult cu linia locala de transport in comun, in care autobuzul trece de fiecare data prin aceleasi statii sau abunda de experiente si emotii diverse? Analizeaza de cate ori esti constient de repetitivitatea sabloanelor mintii tale si de cate ori iti pui sub semnul intrebarii propriile credinte si perceptii personale si vei afla cat de mareata sau ingusta este perspectiva ta asupra vietii. Acest proces de contemplare a mintii si de analiza cere un efort deosebit pentru ca pune la incercare relatiile tale semnificative, intelegerea propriilor emotii si in final toata arhitectura vietii tale de zi cu zi. In timp, ne-am format atitudini constante fata de alti oameni, locuri, lucruri sau evenimente care ne ajuta sa ne adaptam si sa facem fata cerintelor sociale. Aceste atitudini ne trec viata pe pilot automat si sunt foarte rezistente la schimbare. Ele sunt similare unor soft-uri care s-au nascut in urma unui sir lung de experiente asemanatoare si se fortifica de fiecare data cand aplicandu-le, obtinem aceleasi rezultate. Dar de putine ori suntem constienti de faptul ca noile contexte in care ne aflam, desi seamana cu unele din trecut sunt fundamental diferite si necesita de fiecare data o analiza noua si o abordare noua, care sa ia in calcul toate aspectele si mai ales sa corespunda nevoilor prezente care sunt in continua schimbare.

schimbarea autentica si durabila

Vrei sa faci o schimbare?

Uneori este chiar dificil, dar nu imposibil. Tendinta noastra este sa punem posibilitatile pe care le constientizam intr-un scenariu al mintii. Obtinem astfel un deznodamant la nivel imaginar, care de regula ne opreste din a experimenta si a testa ipotezele in realitate. Aceste scenarii ne constrang in actiune si de multe ori premisele de la care pornesc sunt gresite. Marile proiecte care au ajuns sa fie realizate au pasit pe carari neobisnuite, iesite din tipare si au fost testate in realitate, nu in scenariile unei minti guvernate de limitari. Opreste-te din a mai reactiona la ceea ce este in jurul tau in baza vechilor deprinderi. E timpul sa actionezi si sa experimentezi ceva nou, cu o atitudine diferita. De exemplu, poti face un proiect nou care te incita, dar in loc sa-l privesti din perspectiva rezultatelor, poti sa-l privesti ca pe o oportunitate de a vedea incotro te duce punerea in practica a unei idei, acceptand intreaga experienta, invatand lectiile esecurilor si bucurandu-te de toate oportunitatile intalnite.

Vrei ca schimbarea pe care o faci sa fie durabila?

Daca ai facut primul pas alegand o alta perspectiva prin care sa analizezi o situatie si o alta atitudine inainte de a trece la actiune, e timpul sa extinzi procedura la diferite aspecte din viata ta care te nemultumesc. Schimbarea durabila este un proces care se desfasoara in timp, intrucat mintea este consecventa in a te duce in trecut pentru a gasi solutii la probleme noi. Astfel vei inceta sa creezi un viitor bazat pe trecut, te vei opri din a recicla permanent vechile emotii, experiente si iti vei oferi sansa dezvoltarii personale.

 

 

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.