Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Nu va invatati copiii sa fie competitivi!

Nu va invatati copiii sa fie competitivi, pentru ca veti hrani constant un pradator care sta in umbra si nu este vizibil decat atunci cand devine mare, puternic si greu de invins. Acest pradator se numeste FRICA DE ESEC. Nu conteaza cat de buni au ajuns si cat de mult succes au, daca au fost motivati sa devina mai buni decat ceilalti, si sa-i invinga, atunci se vor teme mereu de ziua si momentul in care ei vor fi cei invinsi. 

Teama ca altii le-o vor lua inainte devine teama ca o sa aiba o pierdere. Pierderea poate avea multe forme: pot sa creada ca vor pierde aprecierea, sustinerea sau iubirea celor dragi,  atentia lor, sau o recompensa materiala. Aceasta teama se poate baza pe antecedente, pe amenintari, dar de cele mai multe ori este doar o deductie a copilului, a carui minte face asocieri cu situatii de viata traite de ei sau cei din jur. Indiferent de forma pe care o ia, Frica de esec este mereu cu ei, in tot ceea ce fac si  le devoreaza bucuria succesului, ca si cum pretul emotional a fost prea mare. Chiar  si atunci cand sunt castigatori, si teama de esec se mai domoleste, in curand vor fi din nou intr-o competitie, iar atunci cand miza creste si investesc mult efort, creste si teama ca nu e suficient si ca toata munca a fost in zadar. 

Citeste si:

Nu incredinta copiilor dorintele tale neimplinite

Nu cereti copiilor sa pastreze secrete!

Unii cred ca nu pot avea performanta fara a fi competitivi,  insa viata ne arata ca cele mai bune rezultate intr-un domeniu au izvorat din pasiune, atunci cand recompensa este cunoasterea si experienta in sine. In drumul lor prin viata, in propriile experiente, nu pot fi niciodata pe locul al doilea. 

In calitate de parinti, e important sa observati cat de stresati si tematori sunt copiii vostri in raport cu notele de la scoala si rezultatele la concursuri. De regula, cei care au rezultate foarte bune, sunt si cei mai tematori. De multe ori tema ii impinge sa depuna eforturi si mai mari pentru a face fata un standarde nerealiste, care, in cele din urma le fura bucuria copilariei, dar si a vietii mai tarziu.  

Asa ca, nu va invatati copiii sa fie competitivi, invatati-i sa fie curiosi si sa-si doreasca sa stie si sa experimenteze mai mult.  Altfel, mai tarziu, ca adulti, vor fi performanti dar si nefericiti. Ei nu se pot relaxa si nu se pot bucura. Singuri isi vor seta alte standarde si mai ridicate si vor sacrifica tot timpul pe care il au la dispozitie in detrimentul vietii de familie, intalnirii cu prietenii sau practicarii unor activitati reacreative. Nu se vor opri decat atunci cand vor resimti intens repercursiunile.  Uneori, viata lor poate deveni greu de suportat din cauza fricii si apeleaza la psiholog pentru a se putea schimba. Alteori e prea tarziu pentru a recupera pierderile: pentru a mai avea copii, o viata satisfacatoare de familie, sau pur si simplu pentru a se mai putea bucura de anii tineretii. Atunci tot efortul facut li se va parea in zadar, pentru ca indiferent cat succes au avut in context social, ei se vor simti ca niste pierzatori in propria viata.

Gasesti mai multe informatii si chiar poti experimenta mai mult, participand la evenimentele noastre.

Costurile sedintelor individuale si de grup pot fi consultate in sectiunea TARIFE PSIHOLOGI. 

Daca doriti sa alegeti un specialist potrivit selectati sectiunea ECHIPA.

Daca doriti o programare sau detalii in legatura cu serviciile noastre de psihologie, completati datele din formular, din secţiunea CONTACT.

Adresa noastră este : B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bl. 5. Etaj 2, Ap. 11-12, interfon 11-12, Sector 4, Bucuresti, zona Tineretului - Timpuri Noi.

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.