Unde ne gasesti
Sediu Tineretului - Timpuri Noi
B-dul. Gheorghe Sincai Nr. 13, Bucuresti
Sediu Piata Victoriei
Str. Buzesti Nr. 61, Bucuresti
Fa o programare
Online 
*Programari telefonice: 9:00 - 17:00

Terapia Bowen

TEHNICA BOWEN

  • prezintă unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente în lume, în prezent. Se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.
  • este o formulă unica de re-echilibrare neuro-musculară. Lucreaza atât prin sistemul nervos, la nivel structural și muscular, cât și prin sistemul circulator și limfatic. Este recunoscută pentru eficiența sa în tratarea afecțiunilor interne și reducerea duratei convalescenței.
  • este un concept nou în manipularea corporală, nu derivă și nici nu este similara nici unei alte modalități de abordare fizică.
  • este deopotrivă salutată, pe plan internațional, de medicina alopată, alternativă și complementară, ca fiind cea mai buna tehnică de însănătoșire!

Cum funcţionează Terapia BOWEN?

Un tratament BOWEN înseamnă în primul rând mişcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice de pe corp, cu pauze de câteva minute între secvenţele de mişcări, timp în care corpul prelucrează mesajele transmise prin intermediul neurotransmiţătorilor.

“Miscările” bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta incurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie.

Un anumit tip de receptor și în particular nociceptorul, joacă un rol foarte important în eficiența tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt în mod special sensibili la stimulii agresivi, care afectează, sau au potențial de a afecta țesuturile. Aceștia se numesc uneori și receptori de durere, dar acest termen este înșelător, deoarece durerea este interpretată la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasați în aproape toate țesuturile corpului, dar sunt foarte numeroși în fascie, o membrană de țesut fibros care înfășoară, înconjoară, susține și ridica mușchii, țesuturile și organele corpului. Fascia crează un spațiu între fiecare grup de mușchi, mușchi individuali și fibre individuale, pană la nivel microscopic, permițand o mișcare optimă și sănătoasă a fluidelor către toți mușchii și toate articulațiile corpului.

Cu fiecare mișcare Bowen, fascia este angrenată și “deranjată” pentru scurt timp, dar nu este deplasată prin forță. Cand aderența fasciei este diminuată iar țesutul conjunctiv cicatrizat se înmoaie și se contractă, fascia își reduce contracția. Structurile musculo-scheletale devin capabile să-și mărească capacitatea de mișcare și să-și folosească tot potențialul de forța și în plus, nervii, vasele de sange și nodurile limfatice situate în aceste țesuturi relaxate, funcționează optim.

Prin întinderea fibrelor de colagen și modificarea formei țesutului conjunctiv, realizate de mișcările Bowen de mică intensitate, nociceptorii aflați în fascie și tesut conjunctiv sunt stimulați să transmită un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscand această informație, inițiază procesul de vindecare pentru această etapă reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru înlăturarea inflamației și relaxarea fibrelor musculare și a tesutului conjunctiv.

Cum se aplică?

Un tratament constă în aplicarea unor mișcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra mușchilor și țesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte ușoară. Prin aplicarea acestor mișcări se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperand memoria celulara a unei stări ideale de relaxare și echilibru.

Între fiecare dintre seturile de mișcări există cateva minute de pauză, în care pacientul se odihnește, singur. Organismul său are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declanșate de mișcările Bowen și a iniția procesul de vindecare.

Tratamentele se aplică, de regulă, la interval de șapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar cateva ședinte de tratament, în cazul afecțiunilor acute.

Terapeutul se poate concentra pe o problemă specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg, într-o manieră holistică.

Cui se adresează Terapia BOWEN?

Terapia Bowen este potrivită şi utilă oricui, de la nou-născuţi şi sportivi la femei însărcinate şi persoane de vârsta a treia, oricine poate beneficia de efectele Terapiei Bowen, care se adresează organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental, emoţional şi are rezultate dovedite ştiinţific în tratarea afecţiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice. Tehnica Bowen şi-a mai dovedit eficacitatea şi în tratarea stresului, depresiei, oboselii cronice, infertilităţii, migrenelor, alergiilor, problemelor renale sau ale tractului digestiv, bolilor autoimune şi sechelelor după accidente vasculare cerebrale.

Dar nu este nevoie să aveţi vreo afecţiune ca să vă bucuraţi de efectele unei Terapii Bowen! Nu există practic, contraindicaţii şi nici efecte neplăcute! Terapeutul se poate concentra pe o problemă anume sau se adresează organismului ca un întreg, într-o abordare holistică. În toate cazurile, pacienţii raportează o stare placută de relaxare şi o senzaţie de bine, de uşurare.

Rezultatele pot fi uimitoare chiar de la prima şedinţă, iar procesul de autovindecare continuă şi pe parcursul zilelor ce urmează după tratamentul Bowen.

Tehnica Bowen nu seamănă cu nicio altă modalitate de manipulare corporală sau abordare fizică, precum acupunctura, presopunctura, chiropractica sau masajul terapeutic, şi nici nu foloseşte manipulări în forţă. Mecanismele declanşate de terapia Bowen la nivelul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continuă să lucreze câteva zile după şedinţă.

Terapeut Bowen: Andreea Golita psiholog Andreea Golita.jpg

Articol scris de Sonia Vrincianu Ph.D.