Capcana educatiei bazate pe rusine si vinovatie devine vizibila doar cand copilul devine adult si intampina dificultati de integrare si relationare. Pana atunci parintii se bucura ca au construit niste parghii eficiente de control pentru comportamentul copilului.
Oamenii au o capacitate diferita de a resimti emotiile. De aceea este foarte gresit sa va folositi pe voi drept etalon pentru a intelege cum se simt copiii vostri intr-o anumita situatie. Pentru unii copii e nevoie de stimuli mici pentru a declansa un tip de emotie iar pentru altii e nevoie de stimuli foarte puternici. Foarte diferita este si capacitatea de a depasi emotia, mai ales cand este negativa. E bine sa va invatati cu rabdare copiii despre consecintele negative ale unui mod de a a gandi si de a actiona, dar poate deveni extrem de periculos sa-i faceti sa respecte limitele stimulandu-le constant sentimente de rusine si vinovatie.
Citeste si:
Nu cereti copiilor sa pastreze secrete!
Psihologul - o resursa pentru o viata mai buna
E important sa constientizati cand faceti asta deoarece generatiile actuale de parinti au mostenit un asemenea model de educatie care este deja pe pilot automat. Totodata interactiunile cu educatorii, invatatorii si profesorii le stimuleaza si le intretin deseori copiilor aceste sentimente.
Rusinea si vinovatia inhiba foarte mult comportamentul si determina conformismul excesiv la autoritate. Rusinea si vinovatia sunt sentimente construite social, derivate din frica, care anihileaza curajul. Cand copiii sunt mici, sunteti fericiti ca "sunt cuminti" si le validati conformismul, iar cand devin adulti sunteti dezamagiti ca sunt atat de inhibati si lipsiti de curaj. Insa acum e deja tarziu, personalitatea lor a inglobat aceste sentimente, fiiind necesara o munca asidua pentru a face loc curajului si adeveni increzatori in sine.
Educatia copilului nu trebuie sa fie usoara pentru parinte, ci trebuie sa fie adecvata nevoilor copilului, sa vizeze etapa in care el devine adult si are nevoie de cat mai multe abilitati pentru a se adapta la o societate complexa si plina de obstacole, cum este cea din zilele noastre.